Een nieuw interieur voor 500 euro

De afgelopen tijd heb ik op social media al heel wat plaatjes laten zien van de metamorfose van mijn eigen interieur. Het budget was 500 euro. Wil je weten hoe ik dat heb gedaan? Ik neem je mee in mijn eigen huis om je te laten zien dat je met een beperkt budget en weinig moeite een heel andere stijl kan neerzetten.

Zo begon het

Samen met mijn man en 4 katten woon ik in een rijtjeshuis uit 1928 in Hilversum. Die 4 kleine furry friends zijn de aanleiding geweest voor al veel veranderingen in het interieur. Het heeft namelijk hun voorkeur om niet hun krabmeubelen te gebruiken, maar liever die van ons. Als interieuraddict met wat perfectionistische trekjes vond ik dat maar een lastig compromis, dus ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om een fijn en persoonlijk interieur te creëren waarin we ons allemaal thuis voelen.

Het bankdilemma

Een stuk of 3 stoffen banken hebben we de afgelopen jaren uitgeprobeerd. Helaas was de verleiding voor de kleine tijgers te groot. Eigenlijk wilden we graag een leren bank proberen, eentje met van dat dikke leer die ook nog heerlijk zit en bij voorkeur met een chaise longue. Leren banken zijn best kostbaar en we waren het erover eens dat we het alleen wilden proberen als we voor een mooie prijs een tweedehands exemplaar op de kop konden tikken.

Op een middag na het boodschappen doen, liepen we nog even het plaatselijke kringloopwinkeltje in. Dat doen we vaker. Ik houd van het opknappen van meubels en vind het een mooie gedachte om gebruikte spullen een tweede leven te geven. Hergebruik is goed voor het milieu, geeft veel voldoening en geeft je interieur iets van jezelf.

Je raadt het al, in dat kringloopwinkeltje stond ie dus! Een grote bank van dik leer, modern vormgegeven, lekker zittend én met die felbegeerde chaise longue. Die ging dus meteen mee naar huis.

De 'nieuwe' bank
De 'nieuwe' bank

En toen?

Dezelfde middag stond de nieuwe bank te pronken in de woonkamer. Als je een nieuw meubel in huis haalt, zeker als het een meubel is in een iets andere stijl dan wat je al hebt, is de eenheid soms een beetje zoek. Dolblij met de bank besloot ik dat het tijd was om al die eerder gemaakte interieurplannen nu maar eens te gaan uitvoeren en tegelijkertijd de eenheid te herstellen. Voor een budget van 500 euro, inclusief de bank.

What happened?

Het dressoir was donkerbruin gebeitst en vertoonde wat gebruikssporen. Deze heeft een opvallende blauwe kleur gekregen en nieuwe zwartleren hangreepjes.

Achter het dressoir zit een muurtje wat de kamer in komt. Een gevolg van een ooit toegevoegde uitbouw van de huiskamer. Ok, het is niet echt mooi om te zien, maar ik zie het als dé perfecte plek om een statement te maken. Ik heb het muurtje behangen met een donker behang met het patroon van een berbertapijt.


De oude eettafel was groot en zwaar, zowel in gewicht als qua vorm. We hebben ook een vrij donkere houten vloer en ik wilde wat structuur aanbrengen in alle verschillende houttinten van onze meubels. Als eettafel wilde ik een oude legertafel gebruiken omdat ze een industrieel uiterlijk hebben, makkelijk aan te passen zijn met een likje verf en omdat ze wat minder breed zijn dan standaard eettafels. Via een legerdump heb ik een oud groen exemplaar opgepikt en na een paar laagjes matzwarte lak heb ik de perfecte eettafel én meer ruimte in de kamer.

Een deel van de houten stoelen heeft ook een laagje zwarte verf gekregen. Het lichte kleed op de vloer zorgt voor contrast tussen de donkere vloer en de donkere meubels. Leuk detail is dat er, net als in het behang, ook een ruit in zit.

Ik vind het zelf altijd fijn om op bankjes of krukken te zitten zonder rugleuning. Een licht houten bankje geeft het een warme uitstraling en maakt het optisch wat rustiger omdat je niet tegen 24 stoelpoten aankijkt.

Voor
Voor
Na
Na

De verlichting boven de eettafel heb ik zelf gemaakt met losse lampenkappen, snoer, fittingen en een plafondplaat. Door de vorm van de kappen verschijnen er 's avonds hele toffe schaduwen op de muren en het plafond. De snoeren van de lampen hangen er nonchalant bij en de lampen hangen ook niet op dezelfde hoogte. Mijn manier om afscheid te nemen van mijn symmetrie tijdperk;)

De kap van het schemerlampje is beplakt met stukken stof van een oude jeans. Dat kost je alleen een tube textiellijm en het lampje past weer helemaal bij de rest.

Verlichting boven de eettafel
Verlichting boven de eettafel
Lampenkapje beplakt met stukken oude jeans
Lampenkapje beplakt met stukken oude jeans

Accessoires

Bij de bank is een rond antracietgrijs kleed gekomen met een hoge pool. De vorm en de structuur brengen balans in alle rechte lijnen in bijvoorbeeld de houten vloer en de meubels en geven een zachtere uitstraling aan het geheel.

Op de bank zijn er wat nieuwe kussentjes bijgekomen en naast de eettafel een aantal grote planten. Groen maakt het altijd gezellig in huis en ze verbeteren de luchtvochtigheid en sommige soorten zuiveren zelfs de lucht.

Alle overige accessoires waren er al en heb ik alleen op een andere plek neergezet of anders gegroepeerd.


Voor de cat-o-holics

In het nieuwe interieur moet er natuurlijk ook een plekje zijn voor de katten. Zachte en warme ligplekjes zijn er genoeg. Als extra krabmogelijkheid heb ik een plaat hout zwart geverfd en er tapijttegels op geplakt. Deze plaat staat tegen de bank aan zodat ze toch hun nagels kunnen scherpen, zonder de bank te beschadigen. En tot nu toe gaat dat heel goed:)

Aan de zijkanten van het dressoir heb ik ronde gaten gemaakt waarachter de kattenbakken staan. De bergruimte hadden we niet echt nodig. Nu hebben we een ruimtebesparende oplossing en de bakken zijn mooi uit het zicht.

Het resultaat

Alle veranderingen hebben ons een een super fijne huiskamer en eethoek opgeleverd die helemaal aan onze wensen voldoet, ons meer ruimte heeft opgeleverd en praktisch is. Blij met ons nieuwe thuis!

 

Wil jij ook een fijn nieuw thuis, in jouw persoonlijke stijl en voor een klein budget? Neem contact met me op om te bespreken hoe ik je kan helpen.

 

Liefs,

 

 

Fiona