6 Tips voor meer rust in je interieur

 

1. Goede basis

Een interieur waarin je lekker kunt ontspannen begint met een goede basis. Een rustige basis bestaat uit een mooie vloer in combinatie met de kleuren van je wanden, plafond en het houtwerk. Als jouw bestaande vloer wat meer in het oog springt kan je, door de wanden licht en neutraal te houden, toch een rustig geheel bereiken. Kies maximaal 3 kleuren uit waarmee je wilt werken. Gaat het om een kleine ruimte, dan is het beter om de kleuren licht en neutraal te houden. Is de ruimte wat groter, dan kan je er ook voor kiezen om gedeeltelijk met een donkerder tint te werken om de basis wat spannender te maken. Een kleine ruimte kan je ook spannender maken door bijvoorbeeld een aantal accessoires te gebruiken in een contrasterende kleur, of door een neutraal behang te gebruiken met een leuke print.

Kleur heeft invloed op de manier waarop een ruimte aanvoelt en je kunt door het kleurgebruik de illusie wekken dat de ruimte groter of hoger lijkt. Heb je bijvoorbeeld een lange smalle  kamer en verf je beide smalle wanden in een donkerder kleur, dan lijken ze meer op je af te komen waardoor de ruimte minder lang lijkt. 

Denk in ieder geval goed na over je basis. Een muurtje kan je nog relatief makkelijk in een ander kleurtje schilderen, maar die felblauwe vloer of rode keuken daar wil je wel wat langer mee doen. Als je er niet 100% zeker van bent, kies dan altijd voor neutraal. En neutraal hoeft helemaal niet saai te zijn. Er zijn 1001 manieren om je interieur op een veel goedkopere manier spannend te maken. En als je over een paar jaar toch iets anders wilt dan ben je voor de tweede keer blij met je neutrale keuze.


2. Benut je ruimte

De meest voorkomende meubels zijn niet hoger dan ongeveer 90 centimeter, dus daarboven blijft er heel veel ruimte over om meer sfeer en eenheid te creëren. Met een hoge (inbouw)kast of planken aan de wand maak je beter gebruik van alle ruimte die er is en het is nog praktisch ook. Met kunst aan de muur, een fotobehang of je dierbaarste foto's geef je meer contrast aan de ruimte wat het weer spannender maakt.

Door in je kamer verschillende hoekjes te maken met elk een eigen functie, creëer je evenwicht in de ruimte. Het zitgedeelte kan je bijvoorbeeld prima afbakenen met een vloerkleed. De echte durfals zetten de bank niet tegen de muur, maar midden in de ruimte.  Hierdoor ontstaat meteen een aparte hoek. Voor een scheiding tussen het zit- en eetgedeelte kan je bijvoorbeeld een roomdivider gebruiken of je eigen urban jungle maken met hoge kamerplanten. Je kunt zelfs planten aan het plafond hangen. Planten zijn overigens bij uitstek accessoires die meteen rust uitstralen en ook nog eens een positief effect hebben op het klimaat in huis.


3. Licht

Licht heeft ontzettend veel invloed op de manier waarop je een ruimte ervaart en hoe kleuren overkomen. Super fijn als er veel daglicht je huis binnenkomt, maar als je dat niet hebt kan je dit ook oplossen met een goed lichtplan. Met goede verlichting op de meest donkere plekken in huis creëer je ook een ruimtelijk gevoel en daarnaast is het fijn als je op verschillende plekken ook voldoende licht hebt om bijvoorbeeld een boek te kunnen lezen of om te kunnen koken.

In de avonduren is het misschien meer ontspannen als je je verlichting ook kunt dimmen. Er zijn verschillende fabrikanten die sets op de markt brengen met dimbare led lampen en een afstandsbediening. Zo kun je 's avonds je verlichting makkelijk aanpassen.

4. Kussentjes en kaarsen en nog meer kussentjes

Accessoires vinden we gezellig. Je kan er je kamer in no time een andere stijl mee geven en het kan kleur en contrast geven aan je interieur. De meest gemaakte interieurfout is echter dat we veel te veel accessoires gebruiken en dan zit je met een huis in Efteling stijl...

Wat zijn dan wel goede keuzes? Natuurlijk kunnen er fijne kussens op de bank, zorg alleen dat de bank nog zichtbaar is en dat je kleur en materiaal afstemt op de rest van het interieur. Ook kaarsen zijn fijne toevoegingen, ook verkrijgbaar in lekker geurende varianten. Door ze netjes te groeperen op 1 plek, bijvoorbeeld op een mooi dienblad, oogt het toch rustig. Zoals bij punt 2 al aangestipt, zijn planten ook goede toevoegingen om je huis meer thuis te laten voelen.

De gezelligheid in een interieur ontstaat door de combinatie van een goed basisinterieur en comfortabele meubels die qua kleur, stijl en materiaal op elkaar zijn afgestemd. Niet door een overdosis aan accessoires. Hoe maak je dan de juiste keuze? Vraag je af of iets praktisch is en of je er heel erg blij van wordt, zo kom je erachter of een accessoire echt iets toevoegt aan je interieur (en bespaar je jezelf waarschijnlijk een hoop geld).


5. Zacht, glad, glimmend en fluffy

Met kleur kan je contrast toevoegen, waardoor je interieur spannender wordt, maar ook een neutrale basis kan je spannender maker door te spelen met verschillende materialen. Leer, hout, kurk, linnen en wol hebben bijvoorbeeld allemaal een verschillende structuur en uitstraling en zelfs als materialen in soortgelijke tinten worden gebruikt, geeft het toch iets extra's aan je inrichting.


6. Opgeruimd staat netjes

En om af te sluiten met het minst populaire onderwerp: opruimen! Ik ken weinig mensen voor wie dit een favoriet klusje is, maar ik kan je wel wat tips geven om het wat leuker en makkelijker te maken.

Geef jouw spullen om te beginnen allemaal een eigen vaste plek in huis, groepeer je verzamelingen op wandplanken of in een mooie open kast. Alles wat niet door iedereen gezien hoeft te worden kan je opbergen in mooie opbergdozen, manden, of in dichte kasten. Niet teveel, want dat komt de rust ook niet ten goede. Heb je veel bergruimte nodig? Denk erover om 1 hele grote kast aan te schaffen of misschien heb je wel een mooie plek om een inbouwkast te (laten) maken.

Wil je ook meer rust in je interieur, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Kijk hier voor de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact met me op. Al vanaf € 150 kunnen we samen een plan maken voor jouw stressvrije interieur.

 

Liefs,

 

Fiona

By Fiona Home